Najpyszniejsze potrawy i przekąski kuchni duńskiej.

4 lipca 2012
Autor:

Dania posiada długie tradycje kulinarne, a obecnie ogromną popularnością cieszy się połączenie tego, co tradycyjne z kuchennymi innowacjami. I chociaż to nie potrawy są tym, co najbardziej przyciąga do kraju, zwiedzając Danię nie powinniśmy od nich stronić.

Aby spróbować najpyszniejszych duńskich dań, trzeba się tam najpierw dostać. Nie jest to jednak nic trudnego, bowiem loty do Kopenhagi są oferowane z wielu miejsc w Europie. A przyjechać zdecydowanie warto, nie tylko do stolicy.

Co zatem jedzą Duńczycy? Przede wszystkim mięso: wieprzowinę, wołowinę, kurczaka lub kaczkę. Niezwykle popularne są także ryby, a wszystko to jest podawane najczęściej z gotowanymi ziemniakami w sosie. Brzmi znajomo? Tak, kuchnia duńska nie różni się znacząco od polskiej.

Jednym z popularniejszych dań jest Flaeskesteg – schab pieczony razem ze skórą, podawany z ziemniakami i gotowanymi warzywami. Są to przede wszystkim kalafior, brokuły oraz marchew. Serwuje się go głównie w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Z kolei na Nowy Rok podaje się najczęściej smażoną rybę, głównie flądrę, także z gotowanymi warzywami.

Warto spróbować tu także żytniego chleba, zwanego Rugbrodem. Posiada on dużą wartość odżywczą, a często znajdują się w nim niezmielone ziarna żyta, dyni czy słonecznika. Ma on lekko kwaśnawy smak, a najlepszy jest podany na ciepło z topiącym się na nim masłem.

Nie zapomnij także skosztować Smorrebrod, czyli kanapki będącej ulubioną przekąską Duńczyków. Jej nadzieniem powinien być koniecznie pasztet, słone mięso, galaretka oraz krążki cebulowe. Brzmi dziwnie? Być może. To proste danie jest jednak przepyszne.

Kolejnym tradycyjnym daniem, którego nie można nie spróbować jest Biksemad, smażone ziemniaki, cebula oraz mięso. Wszystko to dusi się w sosie, a często nakładane jest na to smażone jajko.

A może coś słodkiego? Ris ‘a l’amande to risotto z bitą śmietaną i czereśniami oraz migdałami. Jest również jednym ze sztandarowych dań podawanych w czasie Bożego Narodzenia.

Zupy nieczęsto goszczą na duńskich stołach, ich przygotowanie – jak twierdzą Duńczycy – jest bowiem zbyt czasochłonne. Jeśli już się pojawią, z pewnością będzie to znana Polakom grochówka, której opisywać chyba nie trzeba.

Na koniec warto zauważyć, iż Duńczycy uwielbiają jadać przy wspólnym stole, na którym ustawione jest kilka garnków, a te podawane są po kolei z rąk do rąk, zaczynając od osoby siedzącej najbliżej kuchni.


Kod HTML artykułu - ułatwia przedruk artykułu na Twojej stronie www:

Dodaj komentarz