Rola chłodnictwa w przemyśle spożywczym i gastronomicznym

28 kwietnia 2013
Autor:

Alaska i Syberia to jedne z miejsc na świecie, w których nie potrzebne są chłodnie do przechowywania żywności, ponieważ jest tam tak zimno, że wystarczy, iż żywność przechowuje się w piwnicach. W każdym innym miejscu na ziemi do odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych używa się urządzeń chłodzących. Urządzenia takie, jak choćby dobrze nam znana lodówka, służą do przedłużenia terminu spożycia produktów spożywczych.

Co ciekawe granice dopuszczalnej temperatury i czasu przechowywania są ściśle określone przez prawo europejskie oraz rodzime polskie rozporządzenia. Bardzo ważnym czynnikiem  zapobiegającym rozwojowi mikrobakterii produktów,  zauważonym przez ustawodawce, jest dbałość o to, aby przy transporcie produkty nie zmieniały swojej temperatury. Z godnie z przepisami towary zamrażane lub chłodzone powinny być przewożone w specjalnych chłodniach, czyli kontenerach wyposażonych w urządzenia chłodnicze. Produkty nie mogą podczas transportu ulegać kilkukrotnym procesom odmarzania i zamrażania.

Miejsca wykorzystania chłodni

Chłodnie to pomieszczenia, w których przechowuje się produkty wymagające niskich temperatur. Proces ochładzania następuje na różne sposoby. Zazwyczaj w pomieszczeniu znajduje się specjalne urządzenie tzw. agregat, który zamienia ciepłe powietrze ze środowiska, w którym się znajduje w zimne za pomocą substancji chłodzących. Substancjami chłodzącymi są gazy, ciecze, a nawet ciała stałe – lód. Poza pomieszczeniami chłodniczymi istnieją również wykorzystywane w transporcie chłodnie w przyczepach samochodów lub na pokładach kutrów. Pozwalają one podczas transportu zapewnić niską, odpowiednią i stałą temperaturę pożywienia.

Chłodnie to niezastąpione miejsca zarówno w małych sklepikach z przetworami mlecznymi, rybami czy mięsem, ale także w hipermarketach czy hurtowniach. Bardzo ważne jest również wyznaczenie odpowiedniego pomieszczenia na chłodnie w obiektach gastronomicznych takich jak bary, restauracje oraz sale weselne. Plusem zastosowania chłodni jest wygoda i ich większa pojemność niż w zwykłych lodówkach.

Chłodnictwo odgrywa znaczącą rolę nie tylko w przemyśle spożywczym sprawiając, że żywność dłużej nadaje się do spożycia, ale i gastronomicznym pozwalając na przygotowywanie posiłków na parę godzin przed podaniem bez obaw, że coś się zepsuje lub roztopi.

Strona autora artykułu: Klimatyzacja Wołów.


Kod HTML artykułu - ułatwia przedruk artykułu na Twojej stronie www:

Dodaj komentarz