Śniadanie to podstawa

2 lutego 2013
Autor:

Każdy z nas nasłuchał się w dzieciństwie od mamy lub babci, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. I nie da się zaprzeczyć, że jest to prawda. Nawet w czasie snu nasz organizm pracuje, spalając kalorie. Dlatego też rano, gdy wstajemy, powinniśmy pożywić się zdrowym i zrównoważonym posiłkiem. I to niezależnie od tego, czy jesteśmy głodni od razu po przebudzeniu, czy jeszcze nie.

Nie jedząc rano śniadania możemy doprowadzić do zakłóceń metabolizmu. Dlatego jeśli nie jesteśmy w stanie zjeść rano czegoś treściwego, zdecydujmy się na lżejszą alternatywę – owoc, sok owocowy lub musli.

Musli z odpowiednich składników to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ jest lekkie, a jednocześnie zawiera mnóstwo odżywczych składników, witamin i minerałów. Oto co między innymi znajduje się w musli:

Płatki kukurydziane – zawierają białko, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, E, A, oraz składniki mineralne takich jak: selen, kobalt, fosfor, magnez, potas.

Gryka – posiada wysoką wartość dietetyczną. Płatki gryczane zawierają duże ilości rutyny, wspomagającej leczenie nadciśnienia i miażdżycy.

Orkisz – jego zaletami są duże ilości białka i błonnika. Ponadto pomaga przyswajać pokarmy.

Suszone śliwki – zawierają witaminy C,E,B i K oraz cenne polifenole i minerały takie jak: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez. Do tego zawierają 10 razy więcej witamy A niż śliwki świeże.

Suszone figi – zawierają bardzo dużo magnezu, wapnia oraz innych soli mineralnych.

Jeśli więc nie jesteś w stanie zjeść „konkretniejszego” śniadania zaraz po wstaniu z łóżka, skomponuj własne musli ze swoich ulubionych, zdrowych składników. Dzięki temu Twój organizm otrzyma poranną dawkę składników odżywczych, a metabolizm nie zostanie zakłócony.


Kod HTML artykułu - ułatwia przedruk artykułu na Twojej stronie www:

Dodaj komentarz