Stoły gastronomiczne – skręcane, spawane, opłacalne?

20 maja 2012
Autor:

Wyposażenie gastronomiczne dla szefa kuchniCzęstokrotnie na forach internetowych padają pytania dotyczące wyposażenia gastronomii na początek rozwoju własnego biznesu. Same koszty wyremontowania pomieszczeń, przygotowania projekty technicznego gastronomii oraz spełnienie wymagań sanepidu powoduje, że częstokrotnie nie przeznaczamy na wyposażenie gastronomii odpowiednich pieniędzy.

Częstokrotnie właśnie w tym miejscu mogą pojawić się problemy, ponieważ zakup stołów gastronomicznych jest sporym wydatkiem. Zwłaszcza, że istnieją dwa podstawowe rodzaje tego sprzętu.

Stoły gastronomiczne spawane

Są wykonane ze stali nierdzewnej, a cała konstrukcja jest zespawana na stałe i przykręcana niejednokrotnie do podłogi. Polecane przez wszystkich kucharzy i właścicieli restauracji, którzy siedzą w tym biznesie od lat.

Sprzęt gastronomiczny

Ciągłe walenie patelnią w stół gastronomiczny w końcu go zniszczy

Niemniej koszt zamówienia takiego wyposażenia gastronomii jest spory. Co więcej, firmy dostarczające wyposażenie gastronomii częstokrotnie wymagają czasu od klienta, aby indywidualnie przygotować stół na podstawie projektu technicznego. Czas realizacji może ciągnąć się nawet kilka tygodni, w zależności od wielkości zamówienia oraz odległości z magazynu do lokalu.

Stoły do kuchni gastronomicznej – skręcane

Częstokrotnie dużo tańsze od swoich spawanych braci, ponieważ są wykonywane na zasadzie prefabrykatów. Jedyne, co trzeba zrobić, to dostarczyć paczki do lokalu, a następnie poskręcać śrubami.

Do niewątpliwych wad należą przede wszystkim:

  • Duża uniwersalność nie pozwala na indywidualne dobranie wyposażenia gastronomii pod nietypową zabudowę;
  • Fakt, że meble są skręcane zmniejsza ich odporność na pracę fizyczną;

Zaletą jest, jak wspomniano, cena oraz czas realizacji zamówienia. Na skręcane stoły gastronomiczne decydują się przede wszystkim niewielcy i początkujący restauratorzy oraz wszelakiego rodzaju fast-foody.

Jakie wyposażenie gastronomii ostatecznie wybrać?

Właściciele restauracji polecają na forach wrzucenie jak największej ilości kosztów w dotacje unijne, które pozwolą w ten sposób uniknąć dodatkowych obciążeń finansowych z naszej strony. Lecz dalej najważniejszym pytaniem pozostaje, czy nasza działalność gastronomiczna będzie przewidziana sezonowo, czy raczej celujemy w markę i stałych klientów?

Pierwsza grupa zazwyczaj lepiej wyjdzie na kupnie skręcanych stołów, podczas gdy drudzy, inwestując s stół gastronomiczny zespawany w całość, uzyskają wyższy zwrot z inwestycji po kilku latach, a może nawet miesiącach.


Kod HTML artykułu - ułatwia przedruk artykułu na Twojej stronie www:

Dodaj komentarz