Znajdź dietę dla siebie

12 kwietnia 2012
Autor:

wybierz swoją dietęHawajska, Dukana, Kwaśniewskiego, strukturalna, kopenhaska… – do tej listy można dodać wiele innych określeń, jednak bez większego problemu orientujemy się, iż chodzi o dietę. Praktyka codziennego życia pokazuje że, nie tylko fryzura czy kolor ubioru może stać się modny w danym sezonie, lecz i konkretny sposób żywienia.

Po tym, jak lekarze zaczęli mówić o groźnych konsekwencjach nierozważnie stosowanej diety białkowej, coraz więcej osób interesuje się nowym sposobem żywienia, który opiera się prawie wyłącznie na zbożach. Makrobiotyka, bo o niej mowa, przywędrowała do Europy z Japonii, a przyczynił się do tego filozof Georg Oshawa. Zasady makrobiotycznego żywienia wynikają z konsekwencji teorii równowagi pomiędzy Yin i Yang, a celem wyboru konkretnych produktów jest osiągnięcie równowagi, która przekłada się na dobre samopoczucie i zdrowie.

Żywność dzieli się na trzy grupy: produkty skrajnie zimne, produkty skrajnie ciepłe oraz idealnie zbilansowane.  Pierwsza rodzaj pożywienia odpowiada Yin i dotyczy mleka oraz wszelkiego rodzaju produktów charakteryzujących się słodkim smakiem. Yang wiąże się z pokarmami gorącymi, do których zaliczamy ostre przyprawy oraz sporadycznie spożywane czerwone mięso (ideałem jest jego całkowite wyeliminowanie). Produkty z dwóch pierwszych grup należy spożywać w niewielkich ilościach, jedynie jako dodatki, by nie zaburzyć równowagi, którą gwarantują nam idealnie zbilansowane zboża. Oshawa stworzył listę dziesięciu diet, z których jego zdaniem idealna jest siódma, oparta głównie na brązowym ryżu, kaszy gryczanej, pszenicy, prosie i życie.

Szczegółowe wskazówki dotyczące sposobu przyrządzania potraw i zestawiania ze sobą konkretnych składników odnoszą się do bardzo wielu czynników. Zanim przygotujemy makrobiotyczny posiłek, musimy wziąć pod uwagę nie tylko brak konserwantów, ale temperaturę, konsystencję, kolor oraz źródło pochodzenia produktu. Na tym jednak nie koniec, bo to co jemy zależy również od pory dnia i roku, tak więc decyzja o rozpoczęciu makrobiotycznej przygody powinna wiązać się ze świadomością, iż dieta ta znacznie ogranicza naszą wolność kulinarną.


Kod HTML artykułu - ułatwia przedruk artykułu na Twojej stronie www:

Dodaj komentarz