21 lutego 2024

Nalewka z agrestu – przepis i właściwości

Jednym z popularniejszych składników nalewek jest agrest. Owoc ten ma charakterystyczny, kwaskowy smak, który idealnie sprawdza się w roli składnika nalewki. Prezentujemy trzy przepisy na nalewki z wykorzystaniem agrestu czerwonego lub zielonego.

Agrest i jego właściwości zdrowotne

Agrest to owoc, który oprócz wyjątkowego smaku, posiada wiele witamin, m.in. witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B. Agrest wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi, poprawia stan skóry i włosów, działa moczopędnie oraz przeciwzapalnie.

Co można zrobić z agrestu?

Agrest to owoc, który można spożywać solo, ale także wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Co można zrobić z agrestu? Oto kilka pomysłów:

  • nalewka
  • konfitura
  • syrop
  • owoce na zimę
  • desery
  • kompot
  • sałatka owocowa.

Jak działa nalewka agrestówka?

Agrestówka jest bardzo popularnym alkoholem przyrządzanym w domu. Agrest jako podstawowy składnik nalewki wpływa pozytywnie na organizm, natomiast alkohol zawarty w nalewce działa jako środek uspokajający, który może pomóc w łagodzeniu stresu i napięcia.

Warto jednak pamiętać, że nalewka z agrestu jest napojem alkoholowym, który powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, ponieważ nadmierne spożycie alkoholu może negatywnie wpłynąć na zdrowie i prowadzić do szkodliwych skutków dla organizmu.

Nalewki agrestoweNalewki agrestowe

Nalewka z agrestu czerwonego

Do tej nalewki wykorzystujemy agrest czerwony dowolnej odmiany. Będzie on dominował w smaku, ponieważ nie dodajemy żadnych przypraw.

Składniki:

  • agrest czerwony – 500 g
  • wódka – 500 ml
  • woda – 200 ml
  • cukier – 200 g.

Akcesoria:

Wykonanie:

  1. Owoce agrestu dokładnie umyć i osuszyć.
  2. W słoiku o pojemności 2 litrów umieścić owoce agrestu, zalać wódką i zakręcić słoik.
  3. Nalewkę odstawić na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
  4. Po upływie tego czasu, w osobnym garnku zagotować wodę i cukier, mieszając aż do rozpuszczenia cukru.
  5. Odstawić otrzymany syrop do ostygnięcia.
  6. Odcedzić nalewkę z owoców agrestu, przelewając ją przez sitko lub używając lejka z sitkiem.
  7. Do odcedzonej nalewki dodać przygotowany wcześniej syrop cukrowy i dokładnie wymieszać.
  8. Nalewkę z agrestu przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Nalewka z agrestu z miodem

W tej wersji nalewki agrestowej kwaskowaty smak owoców przełamujemy miodem. Można wybrać dowolny miód, ważne, by był on dobrej jakości.

Składniki:

  • agrest zielony lub czerwony – 500 g
  • miód – 200 g
  • wódka – 500 ml
  • woda – 100 ml.

Akcesoria:

Wykonanie:

  1. Owoce agrestu dokładnie umyć i osuszyć.
  2. W słoiku o pojemności 2 litrów umieścić owoce agrestu, zalać wódką i zakręcić słoik.
  3. Nalewkę odstawić na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
  4. Po upływie tego czasu, w osobnym garnku podgrzać wodę i rozpuścić w niej miód.
  5. Odstawić syrop z miodem do ostygnięcia.
  6. Odcedzić nalewkę z owoców agrestu, przelewając ją przez sitko lub używając lejka z sitkiem.
  7. Do odcedzonej nalewki dodać przygotowany wcześniej syrop z miodem i dokładnie wymieszać.
  8. Nalewkę z agrestu przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Nalewka z agrestu na spirytusie

W tej wersji nalewski zamiast czystej wódki wykorzystujemy spirytus 96%. Uzyskamy więc mocniejszy trunek.

Składniki:

  • agrest zielony lub czerwony – 500 g
  • spirytus 96% – 500 ml
  • woda – 200 ml
  • cukier – 200 g.  

Akcesoria:

Wykonanie:

  1. Owoce agrestu dokładnie umyć i osuszyć.
  2. W słoiku o pojemności 2 litrów umieścić owoce agrestu, zalać spirytusem i zakręcić słoik.
  3. Nalewkę odstawić na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
  4. Po upływie tego czasu, w osobnym garnku podgrzać wodę i rozpuścić w niej cukier.
  5. Odstawić syrop z cukrem do ostygnięcia.
  6. Odcedzić nalewkę z owoców agrestu, przelewając ją przez sitko lub używając lejka z sitkiem.
  7. Do odcedzonej nalewki dodać przygotowany wcześniej syrop z cukrem i dokładnie wymieszać.
  8. Nalewkę z agrestu przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowana nalewka będzie miała intensywny smak i aromat, dzięki wysokiej zawartości alkoholu. Przed podaniem można ją schłodzić w lodówce.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Nalewka-z-agrestu-przepis-i-wlasciwosci/141