Nie szukaj już więcej! Tu znajdziesz żur w butelce.
W ostatnich latach rzadko już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to chęć natychmiastowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś podawane były najczęściej jako to większe danie. Jednak typowo polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli samemu gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas stanowią one stały punkt w menu restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie serwowane podczas obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek a barszcz biały – główne różnice
Kiedy zapyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to momentalnie przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób wręcz nie rozróżnia, że to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo żurek przyrządza się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, chociaż trzeba ostro zaznaczyć, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każde danie odzwierciedla osobiste upodobania i kunszt kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym na ogół znajduje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, gdyż w ramach tej grupy zup wyróżnia się trzy rodzaje:
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem oraz pieczywem;
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany najczęściej z pokaźną ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.
Baza na żurek i barszcz biały? Kupić czy przygotować na własną rękę?
Zrobienie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest łatwe, jednak nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W sieci znajduje się wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednak domowy zakwas trzeba zaplanować przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego też, jeśli apetyt np. na żur najdzie was bez ostrzeżenia, zalecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez problemu kupimy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których przygotujemy smakowity barszcz biały i żurek staropolski lub śląski.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Podobne wpisy
Pierścionki zaręczynowe są z nami od wieków
Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości
Blacha trapezowa na dach