29 stycznia 2023

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa

Jeśli chcesz zamówić kiszoną kapustę, zobacz tu.

Niepowtarzalny smak białej kwaszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu dań i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kiszona to bardzo zdrowa żywność.

Kapusta kiszoną – czemu powinno się jeść?

Kapusta kiszona, lub kwaszona, bo te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych odkrytych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne przechowywanie pokarmów. Cienko poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez parę miesięcy w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś jedzenie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie konieczne witaminy czy minerały, których pozyskanie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A trzeba zaznaczyć, że w kwaszonej kapuście jest dużo substancji istotnych dla właściwego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B3, B5, B12). Co więcej, kapusta kwaszona to źródło m.in. potasu, błonnika pokarmowego oraz wapnia. Zarazem to żywność o niskiej wartości kalorycznej, więc poleca się jej spożycie osobom pragnącym schudnąć.

Bigos, kapuśniak, kwaśnica – nie zaistniałyby bez kwaszonej kapusty

Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako dodatek do potraw, jak i jako najważniejszy ich składnik. Na surowo zazwyczaj spożywa się ją jako surówkę z marchwią oraz cebulą, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a czasami na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również produkt, który perfekcyjnie komponuje się z pieczarkami oraz mięsem, więc używa się jej w farszu do łazanek, krokiecików czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby najsmaczniejsze polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica bądź kapuśniak.

Zasadniczo każdy szef kuchni posiada własny przepis na kiszoną kapustę, jednak dzisiaj coraz rzadziej kisi się ją w domu, bo nie ma już konieczności gromadzenia żywności na czas zimy. Kwaszoną kapustę w większych i niewielkich woreczkach bez problemu kupić można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]