5 czerwca 2023
ogórki kwaszone

Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

Na kanapce, w sałatce, w zupie lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są zarówno zdrowe, jak i smakowite.

Czym podkręcić walory smakowe kwaszonych ogórków

Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest dość proste. Stosuje się do tego duże gliniane garnki bądź beczki z drewna, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą, a następnie pozostawia się pojemnik na co najmniej dwa tygodnie w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po kilku dniach – ogórki tego typu zwiemy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, lecz smak kiszonych ogórków można wzbogacić także różnymi przyprawami, m.in. liśćmi czarnej porzeczki, cząstkami marchwi czy ziarnami pieprzu. Naturalnie nie każdy ma czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, żeby samemu przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarkę bądź piwnicę, w której może magazynować żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż trzeba odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w pojemnikach albo w workach z folii, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Jakie minerały i witaminy znajdują się w ogórkach kwaszonych?

Od setek lat znane jest przekonanie, że warzywa poddane fermentacji pozytywnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I nie jest to błędem, ponieważ wespół z kwaszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę jelit oraz redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji procesy trawienne. Ale na tym nie koniec! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę K1, C i D, witaminy z grupy B oraz mnóstwo minerałów potrzebnych do właściwego działania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, sód i selen. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeżeli lubimy cierpkie smaki, nie trzeba wylewać go po zjedzeniu warzyw, tylko użyć go do zupy ogórkowej lub wypić, bo w czasie kiszenia składniki odżywcze przenikają częściowo do zalewy. Trzeba jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]