Jeśli chcesz zamówić sok z kiszonych buraków, koniecznie odwiedź ten adres.
Kiszone warzywa używa się w polskiej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże często wymienia się też ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – czy powinno się go pić
Chyba każdy z nas będąc dzieckiem pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same kwasiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, mówiąc, że sok jest cierpki, jednak nadzwyczaj zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło witamin! Zawiera on bardzo duże ilości witamin z grupy B, C, E oraz A, jak również rozmaite minerały, jak fosfor, wapń i żelazo. Wielu ludzi ma problem z przystosowaniem się do cierpkiego posmaku tego soku, jednak rekomenduje się spożywać go cyklicznie, gdyż eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy i ma dobry wpływ na pracę jelit, dzięki czemu może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się także anemikom. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym sokiem nie warto przesadzać – zaleca się spożywać mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.
Sok z kwaszonych buraków ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne
Sok z kiszonego buraka jest innym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od wieków w kuchni i który spożywamy też jako zdrową przekąskę. Zawiera on sporo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: zapobiega obstrukcjom, podnosi koncentrację, a przy tym redukuje poziom cholesterolu. Pomimo że buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez cukrzyków. Nie poleca się jednak jego spożycia kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm bądź choroby nerek.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, by przygotować soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w swoim sklepie albo założyć na nie zamówienie przez internet na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, iż takie soki powinno się przechowywać w niewysokich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Podobne wpisy
Rynny dachowe – co warto o nich wiedzieć?
Shuttersy w sypialni i w salonie – kontroluj światło i temperaturę
Palec strzelający (trigger finger) – przyczyny, objawy, leczenie i rehabilitacja