Sól to składnik potrzebny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności ma sól himalajska i sól kłodawska? Czemu należy stosować je w kuchni?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie podbija smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (do 6 gramów dziennie) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek regulujący utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, takich jak potas, magnez czy żelazo, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska z kolei to artykuł o wysokim stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi świetny do naszych kiszonek. Jest wartościowym źródłem magnezu, cynku czy wapnia, a więc pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]
Podobne wpisy
Skala Tinetti a rehabilitacja osób starszych
Pierścionki zaręczynowe są z nami od wieków
Grzyby psylocybinowe – grzyby halucynogenne? Fakty i mity