W ostatnich latach rzadko już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to chęć natychmiastowego najedzenia się, często...
Żywność
Na kanapce, w sałatce, w zupie lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy...
Od dynamicznego rozkwitu branży żywieniowej, który rozpoczął się w XX wieku, produkty spożywane przez nas codziennie zaczęto nagminnie nasycać rozmaitymi...
Niepowtarzalny smak białej kwaszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu dań i przeciętny Polak stosunkowo...
Kiszone warzywa używa się w polskiej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże często wymienia się też ogromne zalety prozdrowotne...
Pieczywo to podstawa jadłospisu człowieka w naszej kulturze. Produkowane jest z wody, soli, mąki, mleka, środków spulchniających (zwykle zaczynu chlebowego...
Firm przetwarzających kawę jest nieprzebrana ilość, niemniej jednak Lavazza nieprzerwanie plasuje się w czołówce tych najbardziej rozpoznawalnych. Niewiele osób wie,...
Pomimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do określonych połączeń smakowych, nie znaczy to, iż łączenie ze sobą potraw, które na pozór kompletnie...
Samodzielne przygotowanie posiłków w domowym zaciszu ma mnóstwo plusów. Najważniejszym z nich jest w szczególności oszczędność pieniędzy – stołowanie się...
Ekspresy z systemem Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w pejzaż naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa,...