Pieczywo to podstawa jadłospisu człowieka w naszej kulturze. Produkowane jest z wody, soli, mąki, mleka, środków spulchniających (zwykle zaczynu chlebowego albo drożdży) i różnych dodatków ulepszających smak wypieków, takich jak sezam, mak lub słonecznik.
Dlaczego należy spożywać pieczywo?
Pieczywo jest jedzeniem niezwykle bogatym w mnóstwo różnorodnych składników odżywczych i energetycznych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W jego składzie widnieją przede wszystkim białka, aminokwasy i węglowodany. Należy wspomnieć jednocześnie o błonniku, jak również wielu witaminach, których najwięcej zawiera ciemny, wieloziarnisty chleb.
Pieczywo w Krakowie
Najlepiej nabywać pieczywo w piekarniach tradycyjnych. Tylko wtedy ma się pewność, iż spożywane produkty zawsze są świeże.
Z wyśmienitych wypieków i niesamowitej troski o klienta słyną szczególnie krakowskie piekarnie, sławiące się nieustającym zaufaniem kupujących. Oferowane w nich pieczywo wypiekane jest z pasją, jedynie według sprawdzonych przepisów, co jest gwarancją dobrego smaku i najlepszej jakości użytych składników.
Nasza siedziba:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]
Podobne wpisy
Barszcz biały i żurek – czy się od siebie czymś różnią?
Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?
Ekologiczna żywność nieprzetworzona – jak ją rozpoznać?